Cynamon – właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Sól i pieprz to przyprawy, których najczęściej używamy w naszej kuchni. Warto jednak poznawać nowe smaki, łączyć je, korzystając z różnych ziół i przypraw. Na szczególną uwagę zasługuje cynamon – dobrze znana przyprawa, która naszym daniom nadaje walorów smakowych i która jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu.

Jakie właściwości ma cynamon?

Zmielona kora cynamonowca cejlońskiego to korzenna przyprawa, którą doceniamy szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Piękny aromat jabłecznika, a także świec unosi się niemal w każdym domu. A właściwości cynamonu są tak ogromne, że naprawdę warto używać go cały rok.

Aldehyd cynamonowy zapobiega powstawaniu nowotworów, a dzięki właściwościom detoksykacyjnym usuwa toksyny z komórek naszego organizmu. Epikatechina, należąca do flawanoli, zapobiega rozwojowi chorób serca i miażdżycy, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zwalcza groźne wolne rodniki. Badania naukowe dowodzą, że picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, zmniejszając również ryzyko zachorowania na choroby Alzheimera oraz chorobie Parkinsona.

Ponadto cynamon doskonale radzi sobie z dolegliwościami żołądkowymi i zapobiega powstawaniom wrzodów żołądka. Przyprawa ta obniża także poziom cholesterolu i cukru we krwi. Cynamon przyspiesza także leczenie przeziębienia, a w zimne dni doskonale nas rozgrzewa. To jeden z najpopularniejszych naturalnych termogeników, czyli substancji, które przyspieszają spalanie się tłuszczów. Ponieważ cynamon reguluje gospodarkę hormonalną organizmu, w tym reguluje wrażliwość naszych tkanek na insulinę, przyprawę tę pokochają osoby, które się odchudzają. Wystarczy, że codziennie będą spożywać niewielką ilość cynamonu. Cynamon z chromem wspólnie dają tak imponujące efekty, że łączone są często w suplementach diety.

Cynamon w kuchni

Cynamon najlepiej smakuje w deserach. Jeśli jesteś na diecie, unikasz ciast i innych kalorycznych pyszności. Dlatego poszukaj innych sposobów na przemycenie tej zdrowej przyprawy. Cynamon dodawaj do owsianki z owocami, do budyniu z kaszy jaglanej, a także do kawy. Przy użyciu cynamonu możesz także stworzyć pyszny i bardzo zdrowy napój. Napar z cynamonu, imbiru i cytryny przygotuj na bazie 1.5 litra wody, 2 cytryn wraz ze skórką, 1 plasterek korzenia imbiru i łyżeczka cynamonu (ok. 10 g). Do podgrzanej wody wrzuć wszystkie składniki i całość zblenduj. Na koniec możesz przecedzić całość przez sito i dosłodzić miodem lub stewią. Taki napój pobudzi metabolizm, Tobie doda energii i znacznie wzmocni układ odpornościowy.

Cynamon – zastosowanie w kosmetyce

Cynamon jest pyszny i ma piękny zapach, którego nie mogło zabraknąć w kosmetykach. Dlatego cynamon tak chętnie wykorzystywany jest przy produkcji balsamów do ciała, a także scrubów. Cynamon pobudza krążenie, dzięki czemu eliminuje cellulit. Dodany do peelingu z kawy (także domowej roboty) potrafi zdziałać cuda!

Kategorie
Samopoczucie i zdrowie