Chyba już nikt nie ma wątpliwości, że prawidłowa dieta to podstawa dla prawidłowego rozwoju maluszka. Jednak należy pamiętać, że jedzenie może być jednocześnie źródłem stresu, a raczej przyjemnością. Należy trzymać się kilku zasad, aby sprzyjać kolejnym etapom ciąży.
Przyszła mama w pierwszym trymestrze nie musi zwiększać swoich porcji. Należy jeść tyle co dotychczas, czyli przyjmować około 2200 kcal na dobę. Natomiast z drugim trymestrem zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 300 kcal – do 2500/2800 kcal na dobę.
Węglowodany to podstawa
Trzeba również pamiętać o zasadach zdrowego żywienia. Chodzi głównie o to, żeby pokarmy były jak najbardziej urozmaicone. A porcję warzyw i owoców jeść pięć razy dziennie. Z pewnością należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce, pokarmy bogate w cholesterol oraz cukry. A alkohol powinniśmy całkowicie odstawić.
Głównym źródłem energii są węglowodany, a dla kobiet w ciąży powinny być to węglowodany złożone. Znajdziemy je w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Dodatkowo zawierają błonnik, który zapobiega zaparciom. A jednocześnie bogate w witaminy i składniki mineralne. Węglowodany znajdziemy w na przykład w chlebie razowym, makaronach, ryżach czy warzywach.
Podobne informacje można znaleźć na tej tronie.
O czym nie należy zapomnieć w diecie przyszłej mamy ?
Nie można zapomnieć o białku, jako podstawowym budulcu łożyska i płodu. Co najmniej 10% dziennie zapotrzebowania na energię powinno składać się z białka. Chodzi tutaj przede wszystkim o pełnowartościowe białko, czyli pochodzenia zwierzęcego, które zawiera wszystkie niezbędne rodzaje aminokwasów. Znajdziemy je w chudym mięsie, rybach, mleku, jajach czy roślinach strączkowych.
Bardzo ważną rolę odgrywają tłuszcze, które powinny zajmować 30% dziennie zapotrzebowania na energię. Najważniejsze są NNKT, które zapewniają prawidłowy rozwój mózgu i narządu wzroku malucha. Znajdziemy je w oliwie z oliwek, orzechach czy rybach, a pozostałe tłuszcze w maśle, serach oraz jajach.