Powidła śliwkowe- dlaczego od lat cieszą się taką popularnością?

Powidła śliwkowe. Wielu z nas na myśl przychodzą tu powidła, które w czasach dzieciństwa przygotowywała dla nas babcia. Ten wyjątkowy smak i aromat unoszący się w babcinym domu!

Domowe przetwory owocowe

Wiele lat temu przetwory z owoców takie jak dżemy, powidła czy soki, były wykonywane w domu. Całe rodziny poświęcały czas na zbieranie owoców, ich przygotowywanie, a następnie zaprawianie w słoiki. Każdy miał swoje zadanie do wykonania i było to dla wszystkich oczywiste. Wyciągnięcie słoika ulubionego dżemu czy powideł zimowego wieczoru, tego smaku nie da się zapomnieć. Jednak w świecie gdzie ludzie ciągle się gdzieś spieszą często nie ma już czasu na samodzielne wykonywanie przetworów, lub zadanie to jest znacznie ograniczone. Ludzie coraz częściej wolą kupić gotowe produkty wtedy, gdy mają na nie ochotę.

Ponadczasowe powidła śliwkowe

Wyjątkowym przetworem, którego smak chyba nigdy się nie znudzi są powidła śliwkowe. O ich niezaprzeczalnym i jedynym w swoim rodzaju smaku chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak co sprawia, że nadal cieszą się one tak dużą popularnością? Nie każdy wie, że w powidłach śliwkowych znajduje się dużo witaminy C. Jednak należy pamiętać, że nie powinno się ich zbyt długo gotować, gdyż wówczas, pod wpływem temperatury, tracimy witaminy.

Właściwości zdrowotne

Nie każdy wie, że w śliwkach zawarte są polifenole, które są antyoksydantami. Co to oznacza? Ano tyle, że jedzenie powideł śliwkowych to nie tylko przyjemność, lecz także atuty zdrowotne, gdyż antyoksydanty powodują zminimalizowanie negatywnego oddziaływania wolnych rodników na organizm człowieka. Niektórzy zapytają, ale co z tego wynika? Ano to, że powidła śliwkowe chronią nasz organizm obniżając ryzyko zachorowania na nowotwory, jednocześnie działając korzystnie na układ krążenia. Jedząc powidła dostarczamy do naszego organizmu również potas, ważny dla układu krążenia, pracy serca i nerek, a także magnez. Mają korzystne właściwości w przypadku występowania zaparć.

Kategorie
Inne tematy