Ciasta, które są szybkie w przygotowaniu… i pyszne!

Niespodziewani goście. Nagle trzeba przygotować szybkie ciasto. Zazwyczaj robimy szybki przegląd szafek i analizujemy co możemy stworzyć z posiadanych składników. Na szczęście istnieje kilka prostych przepisów, które sprawdzą się niezależnie od okazji.

Pysznie i prosto

Jeśli należy nam na szybkim deserze, warto skorzystać z przepisów ze strony www.najlepszewkuchni.pl. Idealnym przykładem jest crumble, czyli owoce pod kruszonką. Ciasto to najlepiej wykorzystać w czasie letnim, ponieważ wtedy mamy największy dostęp do soczystych i świeżych owoców. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by korzystać z tego, na co akurat jest sezon. Do crumble będziemy potrzebowali około 500 gramów ulubionych owoców, 150 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru oraz 80 gramów masła. Przygotowanie należy rozpocząć od nagrzania piekarnika do około 180 stopni. Główną częścią tego ciasta/deseru jest kruszonka. Przyrządzaj się ją bardzo szybko, łącząc cukier, mąkę oraz masło. Podczas rozcierania powinny powstać grudki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy owoce i posypujemy je kruszonką. Zapiekamy przez około 30 minut.

Ptasie mleczko

To ciasto lubią chyba wszyscy. Do jego przygotowania wystarczy mniej więcej trzydzieści minut. Możemy przygotować go na domowym biszkopcie lub na takim, który kupimy w sklepie. Jeśli zdecydujemy się na pierwsze rozwiązanie, będziemy potrzebowali dwóch jajek, 3 łyżek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, dwóch łyżeczek kakao i łyżki cukru kryształu. Biszkopt z tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najpierw białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do nich cukier i żółtka. W kolejnym kroku do misy wsypujemy pozostałe suche składniki i całość przelewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. To, czy jest gotowy możemy sprawdzić wykałaczką. Przygotowanie masy także zabierze nam niewiele czasu malinową galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozwalamy jej lekko stężeć. Gdy galaretka będzie stygła, należy przygotować śmietanę 36%. Ubijamy się na sztywno i wkładamy do trzech miseczek. Do pierwszej wlewamy rozpuszczoną żelatynę i cukier puder, kładziemy ją na biszkopt i wkładamy do lodówki. Drugą zaś łączymy z galaretką u cukrem pudrem. Układamy na wcześniej przygotowaną białą masę. W ostatnim etapie do trzeciej miski dosypujemy żelatynę i cukier, wylewamy na całość i odstawiamy do stężenia. Oczywiście może ono chwile potrwać, ale korzystając z tego przepisu na pewno mile zaskoczymy gości. Wiele podobnych, prostych receptur znajdziemy w serwisie www.najlepszewkuchni.pl.

Kategorie
Poradniki