Proste przepisy na dania wege – placki warzywne

Placki oraz kotlety z warzyw to doskonały pomysł na wegetariańskie danie główne lub lekką przekąskę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kukurydzy, cukinii albo marchewki w połączeniu z aromatycznymi ziołami lub sosami, aby skomponować sycące danie główne bez zawartości mięsa.

Przygotowanie wege placków nie jest czasochłonne i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Oto dwa przepisy na proste w wykonaniu placki, których skład opiera się na prostych składnikach, jak warzywa, zioła, sosy – na przykład sos czosnkowy, passata pomidorowa albo sos do spaghetti lub naturalny ketchup Pudliszki i dodatki takie, jak bułka tarta, mleko czy jajka.

Placki ziemniaczano-kukurydziane z serem i sosem pomidorowym

Składniki:

8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

Szklanka mleka – 1/2

2 jaja

1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia

1 łyżka tartej bułki

1 łyżka oleju

1 szklanka kukurydzy

1/2 szklanki śmietany

Ketchup Pudliszki albo sos do spaghetti Pudliszki – ½ szklanki

Pieprz, sól, tymianek

3 łyżki tartego żółtego sera

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki utłucz na gładką masę albo zmiel w maszynce. Dodaj gorące mleko, jajko i sól a następnie dokładnie wyrób masę. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do naczynia, a następnie wyrównaj powierzchnię i uformuj boki w ten sposób, aby placek miał wysokość około 2 cm. Potrawę można przyrządzić także w formie mniejszych placuszków – wtedy trzeba rozdzielić masę na kilkanaście części, uformować mniejsze placki i upiec je na przykład w formie do muffinów.

Placek posmaruj olejem, posyp tymiankiem i przygotuj warstwę z kukurydzą:

Ketchup Pudliszki albo sos do spaghetti Pudliszki wymieszaj ze śmietaną, jajkiem oraz wyłuskaną kukurydzą. Rozłóż na ziemniaczanej warstwie placka i posyp żółtym serem. Następnie naczynie żaroodporne albo foremki do muffinek włóż do piekarnika rozgrzanego do 20 stopni i piecz bez przykrycia przez 20 minut.

Placki z cukinii i marchewki

To o wiele mniej pracochłonne w przygotowaniu wegetariańskie placki, które będą stanowiły zarówno doskonałą przekąskę, jak i danie główne.

Składniki:

dwie marchewki

duża cukinia

2 jajka,

3 łyżki mąki,

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

3 łyżki oleju do smażenia – na przykład kokosowego

Przygotowanie:

Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie uformuj cienkie placki i usmaż na rozgrzanym oleju.

Placki z cukinii i marchewki doskonale smakują z sosem czosnkowym, sosem koperkowo-czosnkowym albo sosem tysiąca wysp. Takie danie możesz podawać z sałatą z greckim dressingiem albo ziołami.

Kategorie
Poradniki