Pora letnia zachęca do robienia domowych przetworów, zapasów na zimę, by móc także zimą cieszyć się zdrowymi posiłkami.
Owoce aż kuszą, aby zamknąć je w słoiki lub butelki. Przedstawiamy pomysły na domowe przetwory. Jaki sprzęt przyda się do wykonania domowych przetworów?
Soki owocowe
Ceny owoców w sezonie są niskie, a bogactwo ich rodzajów zachęca do smakowania. Jeśli chodzi o soki, owoce nie muszą być doskonałe, lśniące. Nawet nie powinny. Lśniąca, idealna skórka może świadczyć o używaniu sztucznych nawozów, nabłyszczaczy i pestycydów. Owoce nie powinny być jednak nadpsute. Najlepsze są oczywiście polskie jabłka. Na soki nadadzą się odmiany Jonagold, Champion, Gala i Golden Delicious. Do wyciskania soku z owoców np. jabłek sprawdzą się wyciskarki do soków. Owoców nie trzeba obierać. W skórce jest bardzo wiele witamin, które wyciskarka nie naruszy. Trzeba pamiętać, aby dla dłuższego przechowywania soku dokonać jego pasteryzacji.
Suszone owoce
Nie zawsze owoce trzeba zamykać w słoikach. Owoce suszone mają często o wiele więcej witamin, niż te świeże i choć faktycznie charakteryzują się większą kalorycznością, są wskazane nawet na diecie, oczywiście w rozsądnych ilościach. Suszarka do owoców znacznie ułatwi i usprawni proces suszenia. Suszenie w domowych warunkach, tradycyjnymi sposobami może skończyć się porażką. Nie trudno o wilgoć, która może przyczynić się do rozwoju pleśni. W urządzeniu należy umieścić umyte oraz uprzednio obrane owoce. Najlepiej pokroić je w cienkie plastry o samej grubości. Smaczne i zdrowe suszone owoce to morele, śliwki, figi, a także polskie jabłka. Suszarki sprawdzają się także do suszenia owoców lasu, czyli grzybów, których latem także nie brakuje.
Soki warzywne
Na przetwory domowe nadają się nie tylko owoce. Warzywa dostępne w porze letniej mają najwięcej witamin. Z nich także można przygotować smaczne i zdrowe soki, po które sięgniemy w depresyjny długi jesienny i zimowy wieczór. Wszak warzywa można jeść na kolację nawet będąc na diecie. Wyciskarki do warzyw zapewniają esencjonalne i gęste soki bez utleniania. Można do nich wrzucić także większe warzywa, a także warzywa z umytą skórką. Modele wolnoobrotowe nie niszczą wartości odżywczych zawartych w warzywach.